İsti'dâd ~ استعداد
Lugat-ı Ebuzziya - İsti'dâd ~ استعداد maddesi. Sayfa: 146 - Sira: 13
Lugat-ı Ebuzziya, Ebüzziya Tevfik Bey Sözlüğü; İsti'dâd maddesi. osmanlıcada İsti'dâd ne demek, İsti'dâd anlamı manası, İsti'dâd osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte İsti'dâd hakkında bilgi. Arapça İsti'dâd ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada İsti'dâd anlamı
Lugat-ı Ebuzziya - استعداد İsti'dâd ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
İsti'dâd ~ استعداد güncel sözlüklerde anlamı:
iSTi'DAD ::: Bir şeyin kabulüne ve kazanılmasına olan fıtrî meyil. * Kabiliyet. Akıllılık. Anlayışlılık. Allah Teâlâ Hazretlerinin (C.C.) insanlara ve sâir mahluklara tevdi buyurduğu kabiliyet kuvveleri.
istrdâd ::: (a. i.) : 1) bir şeyin kabulüne, kazanılmasına olan tabîî meyil, kabiliyet. 2) akıllılık. 3) anlayışlılık.
iSTi'DaD ::: İsti'dâd Allahü teâlânın ihsânıdır. Hazret-i Ebû Bekr isti'dâdı sebebi ile Peygamberimize sallallahü aleyhi ve sellem bir şey sormadan inanıverdi. Ebû Cehl'de isti'dâd kuvveti bulunmadığından, o kadar alâmet ve mûcizeler (peygamberlere mahsus âdet dışı hâdiseler) gördüğü hâlde, Peygamberliğe inanmak seâdeti (mutluluğu) ile şereflenemedi. (İmâm-ı Rabbânî)
Kur'ân-ı kerîmi anlamak için yetmiş iki yardımcı ilmi ve sekiz temel ilmi öğrenmek lâzımdır. Ancak bundan sonra Kur'ân-ı kerîmi anlamağa isti'dâd hâsıl olup cenâb-ı Hak ihsân ederse anlaşılabilir. Herkes anlamalıdır demek dinde müdâhene yâni gevşeklik olur. Kur'ân-ı kerîmi anlamak için isti'dâdı çok olan on sene, orta olan elli sene çalışmak lâzımdır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
isti'dâd ::: kabiliyet
istîdâd ::: yetenek
istîdâd ::: yetenek
istrdâd ::: (a. i.) 1) bir şeyin kabulüne, kazanılmasına olan tabîî meyil, kabiliyet. 2) akıllılık. 3) anlayışlılık.
İsti'dâd ::: Kabiliyet; akıllılık; anlayış; yetenek
isti'dâd :::
İSTİ'DAD :::