Çağdaş Sözlük

dehri ~ دهری

Lugat-ı Ebuzziya - dehri ~ دهری maddesi. Sayfa: 482 - Sira: 6

Lugat-ı Ebuzziya, Ebüzziya Tevfik Bey Sözlüğü; dehri maddesi. osmanlıcada dehri ne demek, dehri anlamı manası, dehri osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte dehri hakkında bilgi. Arapça dehri ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada dehri anlamı

Lugat-ı Ebuzziya - دهری dehri ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

dehri ~ دهری güncel sözlüklerde anlamı:

DEHRi ::: Dehr ve zamana dair ve müteallik. DEHRİYE : Devre ait. Zamana dair ve müteallik. * Âlemin ezelî ve ebedîliğini iddia edip âhirete inanmıyan münkir ve imansız bir fırka.

dehrî ::: zamanla ilgili, kıyamete inanmayan îmansız felsefeci.

DEHRi ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

Ey îmân edenler! Sizi acı bir azâbdan kurtaracak bir ticâreti göstereyim mi? Allahü teâlâ ve Resûlüne îmân edin, inanın, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda savaşın. Eğer bilirseniz bu sizin için çok hayırlıdır. (Saf sûresi: 10-11)

Hayra delâlet eden, hayrı yapan gibidir. (Hadîs-i şerîf-Keşfül-Hafâ)

2. Bir lafzın (sözün) bir mânâyı (anlamı) ifâde etmesi, göstermesi.

Dînî bilgilerin delîlleri (kaynakları) dörttür: Birincisi sübûtu (varlığı) ve delâleti kat'î (kesin) olanlar. Açık anlaşılan âyetler ve tevâtür, söz birliği ile bildirilmiş açıkça anlaşılan hadîsler böyledir. İkincisi, sübûtu kat'î olup, delâleti zannî olanlar (kesin olmayanlar). Mânâsı açıkça anlaşılmayan âyetler böyledir. Üçüncüsü, sübûtu zannî, delâleti kat'î olanlar. Tek Sahâbînin (Peygamber efendimizin arkadaşının) bildirdiği açık ve anlaşılır hadîsler böyledir. Dördüncüsü, sübûtu da delâleti de zannîdir. Tek Sahâbînin bildirdiği açıkça anlaşılmayan hadîsler böyledir. Birincisi farz ile haramları, ikincisi ve üçüncüsü vâcib ile tahrîmen mekrûhu (harama yakın mekrûhu), dördüncüsü sünnet ile müstehâbı bildirir. (Molla Hüsrev-Serahsî-Hâdimî)

dehrî ::: materyalist

dehri ::: dünyanın sonsuzluğuna inanıp ahireti inkar eden kimse materyalist

dehrî ::: ‬materyalist

DEHRÎ :::

Dehr ve zamana dair ve müteallik. DEHRİYE : Devre ait. Zamana dair ve müteallik. * Âlemin ezelî ve ebedîliğini iddia edip âhirete inanmıyan münkir ve imansız bir fırka