Çağdaş Sözlük

İstikamet ~ استقامت

Lugat-ı Ebuzziya - İstikamet ~ استقامت maddesi. Sayfa: 149 - Sira: 2

Lugat-ı Ebuzziya, Ebüzziya Tevfik Bey Sözlüğü; İstikamet maddesi. osmanlıcada İstikamet ne demek, İstikamet anlamı manası, İstikamet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte İstikamet hakkında bilgi. Arapça İstikamet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada İstikamet anlamı

Lugat-ı Ebuzziya - استقامت İstikamet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

İstikamet ~ استقامت güncel sözlüklerde anlamı:

iSTiKAMET ::: Hatt-ı hareketi doğru olmak. Doğruluk, nâmuslu hareket. Her işte itidal üzere bulunmak. Adâletten, doğruluktan ayrılmayıp, diyânet ve akıl içinde yürümek. * Allah'a kulluk etmek. * Bir şeyin bir tarafa doğru olarak uzanması. * Yön, cihet.

istikamet ::: ("ka" uzun okunur, a. i. kıyâm'dan.) : 1) doğruluk, doğru hareket. 2) bir şeyin bir tarafa doğrulması, uzanması. 3) tas. Allah'a kullukta bulunma.

istikamet muvâzenesi ::: jeod. top. her hangi bir nîrengi şebekesinde ölçü hatâlarını gidermek için yalnız istikamet rasatlarına dayanan hesap sistemi.

istikamet ::: doğrultu, yön.

iSTiKaMET ::: Kim ki hac eder, kötü söz konuşmaz ve istikâmetten ayrılmazsa, annesinden yeni doğmuş gibi, bütün günâhlarından sıyrılır. (Hadîs-i şerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)

Allahü teâlâ kendisine Hûd sûresinde; "Emr olunduğun gibi istikâmet üzere ol!" buyurunca, Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, istikâmetin zorluğuna işâretle; "Beni Hûd sûresi ihtiyarlattı" buyurdu. Yâsîn sûresinde; "Ey Resûlüm! Sen elbette istikâmet üzeresin" buyurulunca, Resûlullah efendimiz rahatlamışlardır. (Seyyid Tâhâ)

Kıyâmet günü Sırat köprüsünden geçebilmek için istikâmet üzere bulunmak gerekir. (Muhammed Hâdimî)

İstikâmet, kerâmetin üstündedir. (İmâm-ı Rabbânî)

Lâ ilâhe illallah kelimesini söylemekle kalb düzelir ve o kimsenin hâllerinde ve işlerinde istikâmet hâsıl olur. Zâhirin (bedenin) ve bâtının (kalb ile rûhun) istikâmeti ele geçince de, sonsuz seâdete kavuşulmuş olur. Zâhirin istikâmette olması demek, dindeki emir ve yasaklara uymaktır. Bâtının, kalb ve rûhun istikâmeti ise, hakîkî îmâna kavuşmaktır. Yüksek hocamız, hakîki îmânı, kalbi Allahü teâlâdan alıkoyan bütün fayda ve zararlardan temizlemektir, diye açıkladılar. (Ya'kûb-i Çerhî)

İstikamet :::


  1. Doğrultu
    Örnek: Arkaya baka baka, yere yuvarlanmaksızın, istenilen istikamette kaç adım gidilebilir? A. Haşim

istikāmet ::: dosdoğru olma

istikâmet ::: yön , doğruluk , dürüstlük

istikâmet ::: ‬doğruluk

istikâmet ::: dürüstlük

istikâmet ::: yön

istikamet ::: (

istikamet ::: rota, yön

İSTİKAMET :::

Hatt-ı hareketi doğru olmak. Doğruluk, nâmuslu hareket. Her işte itidal üzere bulunmak. Adâletten, doğruluktan ayrılmayıp, diyânet ve akıl içinde yürümek. * Allah'a kulluk etmek. * Bir şeyin bir tarafa doğru olarak uzanması. * Yön, cihet